De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er ook Scoutingorganisaties in Nederland. Inmiddels bestaat Scouting in Nederland al meer dan honderd jaar!

Scoutin Sint George is een van de eerste volledig gemengde groepen van Nederland en bestaat ruim tachtig jaar.

 

1899-1903

Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.

 >

 

 

 
 

 

 

 <

1907

Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.

1909

In Londen wordt de eerste, grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 boy scouts naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de Wereld Jamboree zal gaan heten.

 

 

 
 

 

 

 <

1910

In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag heet de Scoutinggroep ‘De Jonge Verkenners’, in Amsterdam begint een ‘proefpatrouille’. In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

1911

In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De drie belangrijkste zijn De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO), De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (ENMGV) en De Nederlandse Padvindersbond (NPB).

 >

 

 

 
 

 

 

 <

1920

In Olympia (Londen) vindt de eerste Wereld Jamboree plaats.

1924

In Kopenhagen wordt de tweede Wereld Jamboree gehouden.

 >

 

 

 

 

 

 

<

1935

Scouting Sint George wordt op initiatief van de pastoor Metz, door Simon van Leeuwen opgericht. De groep bestaat op dat moment uit ongeveer vijftien verkenners (jongens van 11 - 15 jaar). In het begin wordt gebruikgemaakt van het leegstaande kerkgebouw aan de vaart. Wat al snel wordt vervangen door een nieuw gebouwde blokhut achter het parochiehuis.

1937

Heel Nederland is in de ban van de Wereld Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde Wereld Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid.

 

>

 

 

 
     

<

1938

Onder leiding van Greta Janssen start Scouting Sint George met een eerste welpen horde. De welpen horde trekt bij de 'Blokhut' van de verkenners in.

1941

Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd.

>

 

 

 
     

<

1945

Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.

1946

Scouting Sint George start met voortrekkers, waar verkenners die te oud zijn geworden voor de speltak terecht kunnen. De huisvesting is op dit moment moeilijk, tijdelijk wordt een wigwam bij Trivoli gebruikt. Maar uiteindelijk neemt de groep de zolder van een schuur in de Alteveerstraat 52, het 'Pakhuis' in gebruik.

>

 

 

 
     

<

1949

Wegens gebrek aan leden wordt de verkenner groep opgeheven. Ook de voortrekkers vallen uiteen.

1950

Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster. In augustus opent zij het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland.

>

 

 

 

.

 

 

 

 <

1957

Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging. Het is vijftig jaar geleden dat Scouting in Engeland werd opgericht. Dit wordt gevierd met vier wereldkampen voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. In Engeland doen 32.000 verkenners mee aan de Jamboree Indaba-Moot

1959

Na tien jaar zonder verkenners wordt de verkennertroep van Scouting Sint George heropgericht. Als troephuis worden vanaf dat moment worden meerdere locaties "geprobeerd" maar allen worden ongeschikt bevonden.

>

     
     

<

1961

Onder de naam Marina in Campis-groep wordt een kabouterkring gestart. Later heten zij ook de Sint George-groep. De eerste jaren verlopen stroef en de kring stop zelfs even in 1964 om in 1965 opnieuw te starten. tot die tijd is er regelmatig een tekort aan leiding. Vanaf 1963 is er ruim een jaar lang ook een gidsengroepje.

1962

Het 'Pakhuis' wordt verbouwd en er is nu ook ruimte voor de verkenners.

>

     
     

<

1970

Scouting Sint George verhuist naar het gebouw van de ijsclub 'Voorwaarts' omdat de gemeente een andere bestemming voor de Alteveerstraat voor ogen heeft.

1971

Een nieuwe gidsengroep wordt bij Scouiting Sint George opgericht. De kabouterkring wordt opgeheven. 

>

     
 

 

 

 <

1973

Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.

1975

De gidsen groep gaan mee met de verkenners naar het NPK. Op dat moment is het NPK een kamp alleen voor jongens.

>

     
     

<

1976

Na het geslaagde gezamelijke kamp wordt besloten de verkenners en gidsen op te laten gaan op in één speltak. Hierdoor ontstaat een gemengde verkenner groep, als een van de eerste groepen in Nederland.

Een nieuwe kabouter groep wordt gestart door de oudste gidsen.

1978

Halverwege de jaren zeventig brandt het houten gebouw bij de ijsbaan af. Scouting groep de Zwervers stelt een gebouwtje ter beschikking, maar ook dat brand samen met hun eingen gebouw af. Meerdere tijdelijke locaties worden tot 1978 gebruikt, op dat moment wordt een barak van de NAM naast het gebouw van de Zwerver gezet.

>

     
 

 

 

 <

1979

Scouiting Sint George start een (gemengde) Rowan-Sherpa groep. Daarnaast worden de welpenhorde en de kabouterkring samengevoegd tot één gemengde horde. Vanaf dit moment zijn alle speltakken van Scouting Sint George gemengd.

1986

Scouitng Sint George start met de beverspeltak

>

 

 

 

     

 <

 1987

De eerste echte stam opkomst wordt gehouden.

1991

De gemengde speleenheden krijgen bij het nieuwe spelaanbod ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.

>

     
 

 

 

<

1995

De Wereld Jamboree vindt plaats in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de gehele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het thema is ‘Future Is Now’. Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie te zien is. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term ‘scouts’ heeft de term ‘padvinders’ verbannen

1996

Eerste deelname aan het 4 jaarlijkse internationale kamp "Essex International Jamboree" in het zuiden van Engeland 

 

 

 

2000

Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers. De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald, waardoor scouts uit Nederland de mogelijkheid krijgen scouts in deze landen te bezoeken.

>

 

 <

2000

Het houdige clubgebouw wordt in gebruik genomen.
 

 

 

 <

2003

De overheid kondigt aan per 1 januari 2004 de subsidie stop te zetten. Scouting Nederland organiseert acties in Den Haag, op de radio en televisie en in de landelijke pers.

2005

Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

>

 

 

 
 

 

 

 <

2007

Scouting bestaat Wereldwijd 100 jaar en dit jubileum wordt groots gevierd. De Wereld Jamboree vindt plaats in Engeland.

2008

De plus-scouts speltak als onderdeel van de Draeckenstam wordt opgericht. Het doel van de plus-scouts is om leden die niet meer twee wekelijks actief willen of kunnen zijn voor de groep te behouden.

>

     
 

 

 

 <

2010

Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een landelijke manifestatie, Scouts2day, waar ruim 20.000 scouts samen het feestjaar vieren. Ook is er een indrukwekkende jubileum jamboree met 12.500 scouts uit binnen en buitenland in Roermond. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de Scoutfit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.

2011-2015

Klaar voor nog eens 100 jaar Scouting in Nederland! De focus komt te liggen op Scoutinggroepen, om zowel kwalitatief als kwantitatief te groeien. Het spel, Scouting Academy en programma Groepsontwikkeling staan centraal.

 >

 

 


 

     

<

2014

Eerste deelname aan de JOTA de deelname is samen met de Zwervers. Een jaar later doen we ook mee aan de JOTI.